lauantai 11. tammikuuta 2014

Päivämme

Sain idean kuvailla päiväohjelmaamme Nurinpäin -blogista ja nyt siis kerron teille miten meillä sujui päivä perjantaina 10.1.2014. :) Ei mitään erikoista, mutta kun vauva-arjessa kiinnostaa joitain se päivän rytmittyminen ja siihen tietenkin itsekin kiinnittää huomiota kun lapselle rutiinit ovat tärkeitä. On myös hyvä menemisten ja tulemisten kannalta, että itse tietää milloin vauva syö, nukkuu ja yms. :)

Klo 6:30 tyttö alkoi juttelemaan pinnasängystään isille. Unille rahoittuminen ei nyt enää maistunutkaan, niin hän kertoi aiemmin meille karjuen. Massullaan kellii peiton alla ja naurahteli. Jaaha, on siis aamu koittanut ja päivämme alkaa. :) Meillä on ollut unikoulua ja päivä on alkanut rytmittyä eri tavalla pienokaisella. Tämä oli kyllä kuitenkin melko aikainen aamu ja poikkeaa tavallisesta rytmistä ja rutiinistamme. Aamuyö on oli itkuisempi kuin yleensä, mutta onneksi tyttö nukkui hyvin useita tunteja omassa sängyssään.

Lähden tytön kanssa alakertaan keittiöön ja vauva saa mennä lattialle makuupussin päälle katselemaan ja leikkimään. Vaippa pois ja jalat heiluvat ilmassa! Näkee, että on tosi mukava olla aina välillä ihan ilman vaippaa tovi. Yön aikana on kylmentynyt ja luntakin on tullut. Se tuntuu talon lattianrajassa. Vedän meille kummallekin villasukat jalkaan, hyrisyttää vähän. Tyttö ei vaikuta kyllä viluiselta, vaan leikkii ja minä häärään edestakaisin tehden aamupalaa, hakien vaatteita... Luen hänelle satukirjaa myös sillä aikaa kun puuro porisee hellalla valmiiksi. Tyttönen vaatii jo aamupalaa. Vaippahommat ja vaatteet paikoilleen ja herkuttelemaan. Kaurapuuro maistuu aina hyvälle, mutta laitan silti marjapilttiä kaveriksi. Lasista hörpätään reippaasti maitoa päälle! :)

Klo 7:30 uni alkaa jo voittaa, aamuyön levottomat hetket näkyy nyt jo. Vauva nukahtaa olohuoneen sängylle kanssani oman tilkkupeiton alle. Nukutaan siinä noin tunti. Mies herää ja tulee myös alakertaan ja lähtee tekemään lumityöt. Hänen tullessaan takaisin pirttiin, nousemme ylös kun Taimityttö herää nauraa räkättämään. Hän painaa päänsä päätäni vasten ja nauraa. Minä sitten pusutan ja nauratan häntä lisää. :)

N. klo 8:30 mies lähtee töihin ja vaava vilkuttaa heiheit. No nyt olisi se oikea nukkumaanmenoaika... Annan tytölle marjasosetta ja maitoa että hän jaksaa nukkua hyvin ja nälkä ei yllätä (olihan aamupala tavallista aikaisemmin) ja alan pukemaan häntä valmiiksi kärryunille. Klo 9 hän nukahtaa ja nukkuu pitkään. Kerran hätkähtää tuulen ujellusta ja käyn kärryilemässä pihalla ja hän nukahtaa jälleen. Nyt päivä alkaa vaikuttaa normaalilta.

Klo 11 tyttö heräilee ulkona vaunuissaan ja tuon hänet sisälle. Olen keittänyt valmiiksi pottua, porkkanaa ja kananmunia. Tyttö leikkii lattialla hetken ja laitan annoksen valmiiksi hänelle. Tyttö jokeltaa touhussaan syöttötuolissansa. Aamulla on keittiönpöydälle jäänyt satukirja pystyyn. Tyttönen haastaa minua lukemaan sitä hänelle hihkuen ja viittoen siihen päin! Ihana. Luen sitten vähän. Mutta nyt syödään. Tyttö sormiruokailee. Lautasella on perunakuutioita ja kananmunan paloja. Maistuu hyvin ja ruoka menee suuhun. :) Syötän ruokaa karkeana soseena ja tyttö laittaa lusikan välillä myös itse suuhun. Lasista ottaa maitoa. Päivä jatkuu... Siivoskelen syönnin jäljet ja keitän kahvia... Tyttö leekaa lattialla.

N. klo 11:30 Tyttönen kellii lattialla vaipattomana leikkien ja jokeltelee (jogl, jogl, lälälällläll, tätä, tä, tä, tä, äitä, äitä, tätä, täätä, ätätä, äittätytto) tyytyväisenä. Yksi lempileluista on kauha jota hän siinä katselee keskittyneenä. Taimityttönen harjoittelee myös istumista ja konttaamista sekä välillä reissailee lattialla toiseen paikaan. Leikkii tyynyillä, jotka laitan hänen taakse ja viereen kaatumisen varalta. Kohta tarvitaan lapsiportti ettei satu pikkuiselle reissaajalle kumahduksia alas pikku portaita ompeluhuoneen puolelle. :D Puen tyttösen ja leikki jatkuu ja laitan musiikkia soimaan. Kuunnellaan ja lauletaan Puppa J:tä, Melody Gardottia, Erykah Badua, Liekkiä... :)Päivä etenee kotona ja meillä on maitohetki klo 13. Leikkiä, naurua ja jutustelua, musiikkia, kirjojen lukua... Luemme Peukaloista, Iloista lorutoukkaa, Vauva! -kirjaa... Tanssitaan musiikin tahtiin kun sitä kuunnellaan. Tavallisia puuhia. Lapsella on ihana nauru!Klo 14 meillä on välipala-aika. Taimityttö syö itse leipäpaloja ja banaanin paloja. Innokkaasti pistelee suuhunsa ja syö. :) Syömään opettelu on edennyt ihan hyvin. Annan samalla siinä sivussa omenasosetta ja tuutimaitoa. 

Klo 14:30 vauvaliini on uninen ja lähden viemään häntä nukkumaan. Hän nukahtaa jo ennen kuin ehdin pukata vaunut ulos eteisestä. :) Kyllä nyt uni maistuu ja sain aikaa ompelulle! Tavallisesti ennen joulua kävin kärrylenkeillä, mutta kun kelit ovat olleet niin harmaita, pimeitä, sateisia ja liukastakin on, niin usein lähden sisään rentoutumaan kaikessa rauhassa omiin puuhiini ja kotihommiakin tietenkin täytyy tehdä siinä sivussa. Ikkunan kautta kuuluu sisälle vauvan tuhinaa ja turinaa. :)
Klo 16 tyttönen herää unilta nälkäisenä. Peittojen alla taljan päällä ja haalarissa yms vaatteissa on ollut lämmin. Hyvin ja lämpimästi puettu nukkuja! Ulkona on -10 astetta pakkasta. 

N. klo 16:30 on ruoka-aika. Lämmittäessäni ruokaa Tyttönen leikkii ja nauraa lattialla vilttinsä päällä. Hän on kovasti tykästynyt jääkarhunalleen, jonka annoin hänelle kaapista eilen. Se on ollut jo minulla ollessani vauva. Annan perunasosetta ja porkkanaa. Tytölle maistuu hyvin. Teen pitsataikinan valmiiksi.

Klo 17:30 mies onkin jo tullut kotiin töistä ja teemme pitsaa ja syödään. Ollaan vain, töllötetään teeveetä, jutellaan päivän tapahtumista ja tytön kanssa kuunnellaan Piilometsän säveliä -levyä. Kaikkea tavallista... :D 

Klo 19 lorutellaan ja luetaan kirjoja. Ilta on rauhoittumisen aikaa etenkin nyt kun vauvan nukkumisrutiinit on muuttuneet unikoulun myötä erilaisiksi kuin ennen. Siinä se ilta hurahtaakin ja pian vauvalla on uniaika...

Klo 20 Tyttönen syö iltapuuroa. Ja itsekin otan vähän iltapalaa. Syöttämisen jälkeen hetken yritän myös ommella tunikaani eteenpäin. Isi viettää aikaa vauvaliinin kanssa. :) Sen jälkeen annan maitoa ja pesemme hampaat Leipuri Hiiva -laulun tahtiin kun lauleskelen sitä hälle. Iltarutiini on tuttu ja turvallinen, tuntuu siltä että vauva tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. :) Iltalorut kerron kuiskaten korvaan makkarin nojatuolissa ja isi laittaa tyttösen nukkumaan omaan sänkyyn kellon ollessa n. klo 21. Uni tulee hetken päästä, ensin pitää vaavan vähän pyöriskellä ja ähinöidä pinnasängyssä. Alan nukkumaan itsekin mutta ennen sitä lueskelen jotain.

Oli ihan tosi tavallinen ja rauhallinen päivä. Ensiviikolle tuleekin sitten enemmän ohjelmaa. Meillä alkaa värikylpyharrastus, ja päästään Taimityttösen kanssa Oulun Taidemuseolle läträämään ja leikkimään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti