lauantai 4. tammikuuta 2014

Suhteestani käsitöihin

Olen ompeluhullu, hyvin mieltynyt siihen, rakastan sitä. Se on aiheuttanut myös paljon stressiä työn eri muodoissa minulle luomisen tuskassa, kaavoituksen kimuranteissa kohdissa, koneen toimimattomuudessa, deadlinen lähestyessä... Teatteripuvustuksessa näyttämövaatteiden teko on joskus tosi haastava laji. Mutta se on ollut ihanaa ja siitä olen kiitollinen että olen pystynyt sellaista tekemään. Ja vielä varmasti teenkin. Esimerkkinä tämä vaikka! Jokinaiseen tarvittiin lautan päälle rakennettava suuri valkoinen puku, joka toimi samalla telttana ja esiintymispukuna. https://fi-fi.facebook.com/jokinainen Haasteellinen mutta mukava projekti, mieleen jäänyt todellakin erikoisuudessaan.

Kuitenkin siitä niin pidän. Hääpukuni oli yhdessä ystävän kanssa tehty. Opin uusia asioita jatkuvasti. Apua voi liian kimurantteihin paikkoihin aina kysäistä ja yleensä sitä myös saapi ja siitä olen kiitollinen. Yleensä olen hyvin tyytyväinen tekemisiini. Aina en jaksa tai edes tahdo olla millin tarkka ja luotan vapaampaan sovellukseen. En tykkää ryppyotsaisesta pakertamisesta, vaan käsillä tekemisessä pitää säilyä ja näkyä tekemisen ilo. Ja itse tehty saa näyttää itse tehdyltä, vaikka kuinka ammattilainen olisi, käsityön leima on arvokas.


Kuvassa Emma-kissa poseeraa vanhan Singerin päällä, jota ei minulla enää ole kun se meni aivan epäkuntoon. Uudesta koneesta haaveksinta ja ostosuunnitelmat on käynnissä!

Ennen lapsen syntymää olin jatkuvasti puikoissa kiinni ja neuloin masuvauvalle tyttö- ja poikavärisiä neulomuksia sukista nuttuihin ja myssyihin autossa, kotona, matkoilla, luennoilla... Virkkasin myös paljon. Mahan kasvaessa ompelin odotusajan vaatetta tuunaillen hameisiin masutuubeja ja tein tilkkutäkkejä vauvaa varten.

Kun lapsi syntyi, käsityöt jäivät luonnollisesti taka-alalle hetkeksi. Halua tehdä niitä se ei sammuttanut, vaan vauva-arjen tullessa tutummaksi joka päivä päiväunihetkiä ja imetyshetkiä on vauvan ihastelun ja nuuhkuttelun lisäksi pyhitetty myös käsitöille. Niin, sitähän pitäisi aina itsekin levätä. No, minulle neulominen, virkkaaminen, ompelu on parhaimmassa tapauksessa lepoa, antaa energiaa, inspiroi, lisää halua toteuttaa visioita. Lisäksi onhan se semmoinen terapiamuotokin. Oman itsen toteuttamisen kanava se on myös, osa mun olemista.

Vauvan vierellä ollessa virkkaus ja neulominen olivat kätevimmät käsityömuodot minulle. Imetyshetkinä on syntynyt suuri Afrikankukka-peitto (toinen vaavaa odottaessa), virkattuja pehmoleluja, neuletakki... Päiväuniaikaan ja yöllä (!) on ollut aikaa leikata tilkkuja, ommella ja suunnitella seuraavia projekteja. Aikaa ompeluun on löytynyt enemmän nyt kun tyttönen on jo vähän isompi, 9 kuukautta.


Ja nyt minulla on syntynyt lapsen kautta ja täällä kotona ollessa varsinainen ompelukuume! Onhan se kokajan ollut, mutta nyt on tämä oma pieni ihminen jolle pystyy tekemään kaikenlaista kivaa. Kaupat ja kirpputorit tursuavat toinen toistaan ihanempia kankaita ja mun täytyy saada uusi hieno ompelukone avukseni toteuttamaan herkullisia visioitani! Useissa blogeissa vilahtelee ihania juttuja mitä äidit tekevät lapsilleen suloisista kankaista. Olen saanut lisää ihanaa inspiraatiota esimerkiksi täältä: http://nurinpain.blogspot.fi/ ja täältä: http://karkelokukka.blogspot.fi/ . Ihania elämänmakuisia blogeja joissa kerrotaan ihan tavallisesta elosta ja olosta ja käsityön ilosta. :) Se on mukavaa!

Kyllä minun täytyy todeta, että nyt kun on tuo ihana pieni tytär, ovat ompelukuume ja neulomiskuumekin hyvin tiiviisti suuntautuneet nyt lastenvaatteisiin ynnä muuhun sellaiseen. Aikaa vain pitäisi löytyä toteutukseen jostain vähän enemmän. Yleisesti ottaen käsitöiden tekeminen tietenkin on nyt lapseen päin suuntautunutta.


Niin, kuumeesta puheen ollen... Laila Kinnunen on ihana myös!

Huovuttaminen on uudempi inspiroiva alue minulle ja tahdon opetella sen eri tekniikoita. Ihanaa hommaa! Keramiikan tekeminen on myös yksi ihana käsityömuoto ja onnekseni pääsen tauon jälkeen jälleen nyt keväällä sen pariin. Varmasti jotain aikaansaannoksia täälläkin voin esitellä. :)

Onko muillakin kuumetta havaittavissa ? : )

1 kommentti:

  1. No ON, kova neulomiskuume, Jee kun löyty niitä ns. vanhoja nalle-lankoja ja edullisesti! 2€ kerä!! Syyhyttää, puikot suihkimaan! :)

    VastaaPoista